Ayurvedische behandelingen

 

Traditlonele Ayurvedische Geneeskunde

 

de behandelingen:

Momenteel worden alleen de Ayurvedische lichaamsmassages aangeboden (Abhyanga, dit is een onderdeel van een Pancha Karma behandeling (lichaamsreiniging), en de marma behandeling.

 

Pancha Karma

Het doel van een Pancha Karma behandeling is het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij veel mensen heeft het lichaam als gevolg  van een verkeerde voedingswijze en stress, afvalstoffen in het bindweefsel en spieren opgeslagen. Met een Pancha Karma behandeling worden verstopte lichaamskanalen verwijd en kunnen deze afvalstoffen worden afgevoerd door het lichaam. Bij zieke personen kan het lichaam zich zo richten op herstel.

 

Een Ayurvedische lichaamsmassage (Abhyanga) bestaat uit een complete lichaamsmassage waarbij gebruik. wordt gemaakt van warme olie. De behandeling duurt ongeveer 4 tot 5 kwartier. Na afloop is douchen mogelijk ( maar ik raad dit niet aan).

 

Ayurvedische behandelingen zijn als enige alternatieve geneeswijze goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatle (WHO)!

 

Over de AYURVEDA

AYUR= leven, VEDA= kennis, inzicht; Ayurveda= kennis van de wetenschap van het leven.

Da ayurvedische kennis is gebaseerd op kennis  welke zich de laatste 5000 jaar in India heeft ontwikkeld op medisch gebied. Dit systeem van praktijk en over gezondheid en ziekte is zo, dat bijna iedereen Ayurveda zal kunnen begrijpen. Ayurveda leert zelfkennis en zelfontdekking; het moedigt  de mensen aan zichzelf te leren wie ze zijn, waarom ze ziek worden en waarom ze gezond  blijven. Hierdoor zijn de mensen in staat het leven aan te passen zodat zij plezier in het leven kunnen hebben.

 

Gezondheid volgens Ayurveda

Binnen da Ayurveda wordt ware gezondheid verkregen met de term Swastha, wat beteken "staan in je ware zelf".

 

Ayurvedische definitie van gezondheid:

Charaka & Vaghbhata definiëren gezondheid in de Sutrasthana als:


“Samadosha, samagnischa samadhatumala kriyaha prasanna atmenindriya manaha swasthya ityabhidheeyate”

 

Susruta ( een Indische wijsgeer) heeft de kenmerken van een gezond persoon beschreven in het bovenstaande citaat. Hieruit volgt dat de dosha's in evenwicht moeten zijn, het spijsverteringsvuur moet in een evenwichtige staat zijn en de weefsels (dhatus) en malas (afvalstoffen) moeten in een normale staat werken. De sensorische en motorische organen en geest, atma moeten ook in een aangename staat zijn. Zo'n persoon wordt een gezond persoon of Swastha genoemd.

 

Ayurveda is een levenswetenschap die zich richt op de energieën van alle dingen; levend en organisch, persoonlijke en emoties aan de hand waarvan de constitutie (dosha) wordt bepaald.

Deze constitutie bepaalt uw vermogen tot gezondheid en de wijze waarop  u omgaat met de gebeurtenissen van alle dag.

 

Er bestaan 3 dosha's; VATA, PITTA en KAPHA .

Door begrip te hebben van je eigen constitutie ben je in staat te bepalen op welke wijze je je energie het beste kan voeden en aanwenden. Wanneer de relatie tussen de drie dosha's Vata. Pitta en Kapha is verstoord zal je niet prettig in je vel zitten (geestelijk en/of lichamelijk) en zal je er aan moeten werken om de balans tussen dosha's te herstellen.

 

VATA

droog

veranderlijk

vluchtig

ruw

helder

in detail

licht

PITTA

warm

vloeibaar

licht

heet

KAPHA

koud

zwaar

vettig

traag

slijmerig

dicht

zacht

statisch

 

Ieder mens is uniek en toont de dosha's op zijn eigen wijze. De verhoudingen tussen de dosha's geven de vatbaarheid voor ziekten weer.

Waar de dosha's in harmonie zijn heeft de mens onder alle omstandigheden een prima gezondheid.Er bestaat een samenhang tussen de fysieke constitutie en de geestelijke constitutie. Zij zijn onze natuurlijke basis voor magnetische krachten die  onder invloed staan van de lichamelijke constitutie. Hoe meer je in een ontspannen situatie bent, des

te groter/krachtiger zijn je positieve gevoelens.

Een goede spijsvertering is essentieel voor de gezondheid. De stofwissellingsprocessen van het lichaam zijn bepalend voor de warmte energie van hat lichaam. Onze energie (AGNI= vuur, ook vuurgod) bepaalt de kracht van het lichaam om ziekten te weerstaan. Ook je kracht wordt bepaald door deze energie. Verstoring van dit proces is een van de oorzaken van ziekte.

Het is verstandig dat voedsel te eten dat je lichaam het beste verteert. Het lichaam is dan optimaal in staat om de voeding op te nemen (te verteren).

Ayurveda onderscheidt verschillende vormen van Agni in het lichaam en geest. Onvolledige vertering van het voedsel veroorzaakt AMA (=afval). Ama verstopt de energiekanalen in het lichaam leidt tot verstoring van de dosha's. Dit is de grootste oorzaak van ziekten!

De juiste werking van Agni Is essentieel voor een goede gezondheid.

Waar ons dagelijks leven zwaar wordt belast met stress. vervuiling en kunstmatige toevoegingen in het voedsel wordt continu een extra beroep gedaan op de werking van de klieren.

Regelmatige massage van de huid, en zenuwen stimuleren de lymfestroom die een sterke relatie met de immuniteit heeft.